Blote Geitenbilletjes in het Gras

Blote Geitenbilletjes in het Gras
0.0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes

aarschijnlijk heb je ooit wel eens gehoord van “Blote billetjes in het gras”; dit zijn witte bonen gemengd met snijbonen. Ook worden ze eventueel met aardappelen en een stuk rookworst tot een stamppot gemaakt. Deze stamppot word ook wel eens “Naakte kindertjes in het gras” genoemd. De blanke blote billetjes/kindertjes zijn de witte bonen (leg maar een twee witte boontjes naast elkaar neer), en de snijbonen het gras.

Dit recept van “Blote geitenbilletjes in het gras” is hier op gebaseerd, maar tot een volledige maaltijd gemaakt met heerlijke zachte geitenkaas. Ook is er knoflook, bosui en gerookt paprikapoeder toegevoegd voor wat extra pit in deze Nederlandse klassieker.

ij dit recept zijn de aardappelen weggelaten en zijn de witte bonen de hoofdbron van koolhydraten. Ik gebruik hier het liefst een grotere maat witte bonen voor. Dus niet de kleine boontjes die je ook in een potje witte bonen in tomatensaus vind; maar soorten zoals cannellinibonen of limabonen (ook wel reuzenbonen of jumbo bonen genoemd. Jumbo fasulye of Bombay fasulye in the Turkse supermarkt). Deze bonen zijn wat steviger wat goed samengaat met de zachte geitenkaas.

Ik heb pas best laat gerookt paprikapoeder ontdekt; en nu ben ik verslaafd. Bij dit gerecht past gerookt paprikapoeder perfect; gewoon paprikapoeder zal niet hetzelfde zijn!

Restjes peterselie en bieslook kun je goed in dit gerecht kwijt. Als je het in huis hebt zou je eventueel ook walnoten, pijnboompitten of beukennootjes kunnen toevoegen. Ik zou de naam wél “blote geitenbilletjes in het gras” houden want het is al zo nakend en blote noten maakt het nog eeh… nakender.

Smodder initiaal D

it recept zou je ook een bonensalade kunnen noemen. Je kunt blote geitenbilletjes in het gras als avondmaaltijd eten maar ook als middagmaaltijd (of zelfs als ontbijt als je dat lekker vind). Je kunt het gerecht warm eten maar ook koud. Dit maakt deze bonensalade ook geschikt om mee naar je werk/activiteiten buitenhuis te nemen in een lunchtrommel. Ook is dit een lekker bijgerecht om bij een BBQ op tafel te zetten.

Blote Geitenbilletjes in het Gras

Recept samengesteld door Chef LaBecaque
0.0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes
Gang: Diner, Lunch, LunchtrommelMoeilijkheidsgraad: Makkelijk
Porties

1

portie
Voorbereiding

5

Minuten
Kooktijd

10

Minuten
Calorieën

329

kcal
Kook Modus

Zorg dat je scherm aanblijft tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 Bosuitjes

  • 2 Knoflooktenen

  • 200 gram Limabonen (125 gram uitgelekt)

  • 62 gram Zachte Geitenkaas (1/2 pakje van 125 gram)

  • 1 theelepel Gerookt Paprikapoeder

  • Zout en Zwarte Peper naar smaak.

Instructies

  • Snij de bosuitjes in ringen en de knoflooktenen in stukjes en doe ze in een koekenpan.
  • Voeg water toe zodat de bosuitjes en knoflook half onder water staan en breng dit aan de kook.
  • Als de knoflook gaar is voeg je de bonen toe. Voeg naar smaak zout toe; sommige blikken en potten bonen komen mét zout en sommige zonder.
  • Kook het geheel tot de bonen warm zijn; of laat het nog even doorkoken als je het te waterig vind.
  • Zet het vuur uit en roer de halve theelepel gerookte paprikapoeder door de boen heen. Garneer je bord bonen met gebrokkelde geitenkaas.

Notities

  • Als er geen zout in je potje/blik bonen zit is het ook lekker om een half blokje bouillon bij stap 3 toe te voegen i.p.v. zout.

Gemiddelde Voedingswaarde

1 porties per algehele inhoud

Portie Grootte 300 g/ml


  • Hoeveelheid per PortieCalorieën 329
  • % Dagelijkse Hoeveelheid *
  • Totale Vetten 13.8g/ml 20%
    • Cholesterol 29mg 10%
    • Sodium 452.5mg 19%
    • Kalium 758.3mg 22%
    • Totale Koolhydraten 30.3g/ml 10%
      • Voedingsvezels 9.7g/ml 36%
      • Toegevoegde Suikers 0g/ml
    • Proteïne 22.3g/ml 44%

      * De % van de dagelijkse aanbevolen voedingswaarde verteld je in hoeverre dit voedingsmiddel bijdraagt aan je dagelijkse dieet. Er is uitgegaan van een dieet van 2000 calorieën.


      Related Posts