Peper-in-je-reet soep

Peper-in-je-reet soep
0.0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes

et deze zéér hete Peper-in-je-reet soep ben je in één keer wakker. Door de toegevoegde hele adjuma peper met 100.000-400.000 op de scovilleschaal geeft hij je een flinke kick. Een schop onder je kont of je hol. Oftewel; peper in je reet.

Ik drink deze peperbouillon dan ook vaak op momenten dat men vaak iets met cafeïne en/of veel suiker neemt om energie te krijgen. De capsaïcine (de stof die pepers heet maakt) brengt je adrenaline en endorfine omhoog. Je bent direct uit je dipje.

Capsaïcine is echt een aanrader als je wilt stoppen of minderen met zout, cafeïne, suiker of roken. Het is namelijk een beetje verslavend de kick die je van heet eten krijgt; al zul je wél steeds meer moeten gebruiken omdat er gewenning optreed. Ook merk je door de pittigheid het gebrek aan zout en suiker minder in je maaltijden.

Ik gebruik in de Peper-in-je-reet soep 1 hele adjuma peper. Adjuma pepers worden in de supermarkt vaak verkocht als “Madame Jeanette” pepers. Maar dit zijn geen échte madame Jeanette pepers, de madame Jeanette pepers die je in Suriname vind zijn langer. Ik heb voor het recept de rode variant gebruikt; de meer voorkomende gele variant kan ook prima. Je kunt ook habanero pepers gebruiken.

Ook voor de paprika kun je een andere kleur kiezen. Je zou een meer zoete geheel gele versie kunnen maken met gele paprika.

Wat advies omtrent de pittigheid van de adjuma peper.

et je wekelijks pittig gebruik dan 1/2de peper. Als je zelden pittige dingen eet 1/3de peper. Als je het niet zeker weet; voeg dan eerst 1/4de peper toe. Je kunt altijd nog meer toevoegen naar smaak; maar als het eenmaal te heet is kun je de pittigheid er niet meer uithalen!

Bij het snijden van adjuma pepers raad ik handschoenen aan mocht je ze in huis hebben. Zo niet; was na het snijden je handen met zeep en een nagelborsteltje grondig. Als je later op de dag je lenzen verwijdert of anderzijds met je vingers gevoelige delen van een lichaam moet aanraken; was je handen nóg een keer grondig voor daar aan te beginnen. Deze pepers zijn écht geen pretje kan ik je uit ervaring (100x stug dezelfde fouten maken) vertellen.

Mocht het nodig zijn; men zegt dat melk het beste helpt om je mond te spoelen als iets té heet is. Ik heb het echter nooit uitgetest.

Peper-in-je-reet soep

Recept samengesteld door Chef LaBecaque
0.0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes
Gang: SoepKeuken: FusieMoeilijkheidsgraad: Makkelijk
Porties

2

porties
Voorbereiding

5

Minuten
Kooktijd

10

Minuten
Calorieën

101

kcal
Kook Modus

Zorg dat je scherm aanblijft tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 Adjuma Peper

  • 1 Rode Paprika

  • 2 Knoflooktenen

  • 2 Tomaten

  • 1 Rund- Groente- of Kip Bouillonblokje

  • 500 ml Water (of Bouillon; laat dan het Bouillonblokje weg)

  • Zout naar smaak

Instructies

  • Zet het water op hoog vuur samen met het bouillonblokje.
  • Snij ondertussen de tomaten in stukken en verwijder de zaadjes. Snij de tomaten zo fijn mogelijk. Snij ook de knoflooktenen en adjuma peper zo fijn mogelijk en voeg alles aan het water toe.
  • Haal de zaadjes uit de paprika en snij de paprika in repen. Voeg deze repen aan de soep toe.
  • Als de paprika gaar is dan is de soep klaar. Voeg zout naar smaak toe.

Notities

  • Je kunt ook een bosui toevoegen.

Gemiddelde Voedingswaarde

2 porties per algehele inhoud

Portie Grootte 300 g/ml


  • Hoeveelheid per PortieCalorieën 101
  • % Dagelijkse Hoeveelheid *
  • Totale Vetten 2.3g/ml 4%
    • Sodium 75mg 4%
    • Totale Koolhydraten 19.8g/ml 7%
      • Voedingsvezels 5.2g/ml 20%
      • Toegevoegde Suikers 0g/ml
    • Proteïne 3.9g/ml 6%

      * De % van de dagelijkse aanbevolen voedingswaarde verteld je in hoeverre dit voedingsmiddel bijdraagt aan je dagelijkse dieet. Er is uitgegaan van een dieet van 2000 calorieën.


      Related Posts