Vegetarische Havermoutlapjes uit 1927
Dit recept van Vegetarische Havermoutlapjes komt uit het Lacto-Vegetarische dieetboek van het plantaardige botermerk, oftewel margarine; Planta.
In België kun je Planta nog kopen. In Nederland heet het door de planta-affaire rond 1960, waarbij door de toegevoegde anti-spat emulgator ME-18 4 mensen overleden en honderden werden opgenomen, nu Bertolli. De boter is nu uiteraard veilig om te eten.
Het recept van Havermoutlapjes
Vegetarische Havermoutlapjes zie je eind 1800 in kookboeken verschijnen. Dit door de toenemende populariteit van de vegetarische levensstijl. Tijdens de tweede wereldoorlog krijgt de Vegetarische Havermoutlapjes weer een opleving omdat vlees moeilijk te verkrijgen is.
In eerste instantie leken deze Vegetarische Havermoutlapjes me absoluut niet smakelijk. Maar tot mijn grote verbazing smaakt het echt ontzettend hetzelfde als gehakt! Ik zal ook zeker meer recepten van Havermoutlapjes uit andere boeken delen in de toekomst op deze website.
Vegetarische Havermoutlapjes 1927
4
Porties40
minutes40
minutesIngredienten
150 gram (3 theekopjes) Havermout
3 Eieren
1 Ui
1 theelepel Zout
1/2 theelepel Witte Peper
1/4 theelepel Nootmuskaat
1 theelepel Marmite
3 eetlepels Melk (of water)
1 volle eetlepel Tomatenpuree
100 gram Margarine
Bereiding
- Klop de eieren en voeg het zout, peper en de nootmuskaat toe.
- Los de Marmite en de tomatenpuree in de melk of het water op en voeg dit ook aan het ei toe.
- Giet dit mengel op de haver en laat dit 30 minuten in de haver trekken.
- Snij de ui in ringen. De stukken die geen mooie ringen zijn snij je fijn en meng je door de havermout.
- Maak burgers van het havermoutmengsel.
- Bak de lapjes in hete boter op hoog vuur aan beiden kanten bruin.
- Voeg een kopje water toe en maak eventuele stukjes los van de bodem. Voeg de ringen ui toe en laat op zacht vuur nog 40 minuten stoven. Af en toe de lapjes bedruipen met de jus van de boden.
Moderne interpretatie van het recept voor Vegetarische Havermoutlapjes.
Om dit recept in je repertoire te verwerken voor de dagelijkse maaltijd zou ik meer kruiden toevoegen (eventueel gehaktkruiden als je wilt dat het meer naar gehakt smaakt), en de Marmite jus vervangen door gewone jus of een saus die je lekker vind bij een burger of ander gehakt.
Het gehalte boter kun je halveren, dit is in het originele recept uiteraard extra veel toegevoegd omdat men de Planta boter moest verkopen.
Ook de kooktijd kan véél korter, aangezien het enkel de ei is die goed gaar moet worden, en dit gebeurd eigenlijk al bij het bruin bakken van de lapjes. Het stoven moet echter wél gebeuren want hierdoor wordt de havermout goed zacht en nat wat de gehakt smaak en mondgevoel geeft.
Ik doe persoonlijk het volgende: Bak de lapjes bruin in een pan die ook in de oven mag. Daarna zet ik deze in de oven op 180 graden met de deksel er op. Als je geen deksel hebt; sprenkel dan af en toe wat van de jus op de bodem op de lapjes. Ik laat dit in de oven staan tot ik de andere zaken van het eten klaar heb (bijvoorbeeld aardappelpuree en erwten). Dit is vaak korter dan 40 minuten.